Meta Kendi Kripto Para Cüzdanını Çıkaracak

Sıradaki içerik:

Meta Kendi Kripto Para Cüzdanını Çıkaracak

e
sv

SEO Nedir?

741 okunma — 14 Temmuz 2022 14:49
SEO

SEO nedir sorusunun cevabı ve SEO ile ilgili merak edilen tüm detaylar yazımızda.

SEO Nedir?

İnternette birçok yerde duyulan ancak anlamı pek de bilinmeyen SEO ne demek? SEO neden yapılır? Aslında SEO ile ilgili akıllarda birçok soru var. Bu soruların cevaplarının hepsini tek bir makalede anlaşılır bir şekilde anlatmak oldukça zor. SEO için yazılmış birçok SEO eğitim kitabı var ve ancak buna rağmen SEO ile ilgili sürekli yeni gelişmeler ortaya çıkmaya devam ediyor.

SEO’nun açılımı Search Engine Optimization yani Türkçe ifadesi ile Arama Motoru Optimizasyonu olarak bilinen bir internet terimi. SEO’yu kısaca ifade etmek gerekirse arama motorlarında daha üst sıralara çıkmak için yapılan çalışmaların tamamına verilen ad. SEO ifadesini daha iyi anlamak için arama motorları ile ilgili daha fazla bilgi edinmek gerekir.

Arama Motorları

Arama motorları internet olsun veya olmasın var olan sistemlerdir. İlk ortaya çıkan arama motorları bilgisayarlardaki dosyaları bulmaya yararken, internetin ortaya çıkması ile bildiğimiz ilk popüler arama motoru AltaVista ile 1995 yılında tanışmıştık.

AltaVista’dan sonra Google ve Yahoo gibi popüler arama motorlarının ortaya çıkmasından itibaren bugün bildiğimiz arama motorları ile tanışmış olduk. AltaVista arama motoru ilk başlarda güçlü olsa da ilerleyen süreçte Google ve Yahoo gibi yenilikler yapmadığından bir süre sonra başarısız olup satılmıştı.

Google Türkiye’de % 90’lık Bir Kullanım Oranına Sahip

Google arama motoru ise yıllardır başarılı geliştirmeler yaptı ve dünyanın en büyük arama motoru konumuna yerleşti. Bugün dünyada %60’lık pasta payına sahip olan Google, Türkiye’de ise %90’lık devasa bir kullanım oranında. Fakat özellikle son yıllarda Yandex arama motorunun Türkiye’deki büyük yükselişinden sonra biraz daha geriledi diyebiliriz.

Dünya genelinde birçok arama motoru hizmet veriyor ve popüler arama motorları temelde benzer olsa da birçok farklılıklar sunuyorlar. SEO çalışmaları da bu değişikliklere göre farklı arama motorları için farklı olarak yapılıyor. Ancak en büyük arama motoru Google olduğundan yapılan çalışmaların büyük çoğuluğu Google dikkate alınarak yapılıyor. SEO‘yu daha iyi anlamak için Google‘ın çalışma tarzına yakından bakmamız çok önemli.

Google Nasıl Çalışıyor?

Google aramalarında üst sıralarda olabilmek için Google‘ın nasıl bir çalışma tarzının olduğunu bilmek ve bunları dikkate alarak SEO çalışması yapmak amaçladığımız sonuçlara daha hızlı ulaşmamıza büyük fayda sağlayacaktır.

Bir internet sitesinde herhangi bir içerik yayınlandı diyelim. Kısa süre sonra örümcek de denilen Google botları ilgili siteyi taramaya başlar. Ancak sitelerde Google botlarının taramasını engelleyecek bir robots.txt dosyası veya NoFollow etiketleri varsa Google botları sayfayı ya da NoFollow etiketi olan öğeleri taramaz ve arama sonuçlarında göstermez. Site haritası da Google için çok önemli. Site haritaları ile Google botlarının daha hızlı tarama yapması sağlanabilir.

Tarama sırasında web sitelerindeki içeriğin Google kurallarına uyup uymadığı incelenir. Eğer kural dışı bir içerik varsa aşılan yasağın boyutuna göre ilgili içerikler aramalarda çok geriye gidebilir veya aramalarda hiç gözükmeyebilir.

Eğer içerikte herhangi bir ihlal yoksa Google botları taramayı bitirir ve sayfa indekslenir. İçeriğin Google algoritmasına ve SEO yapısına uyumuna göre sayfa Google aramalarında belli konumlara yerleşir. İçeriklerin kalitesine göre bu konumlar değişebilir.

Kullanıcılar arama yaptığında aranan anahtar kelimenin farklı dillerdeki ve eş anlamlı türevleri de dikkate alınarak arama sonuçları kullanıcıya gösterilir. İçerik başlıklarındaki anahtar kelime kullanımı kullanıcıların anahtar kelime arayacak olmasından dolayı en çok burada önem kazanır.

SEO Ne Demek?

SEO arama motorlarında daha üst sıralara çıkmak veya diğer bir ifadeyle Google’da öne çıkmak için yapılabilecek çalışmaların tamamına verilen ad demiştik. Burada içerik başlıklarından içeriklerdeki anahtar kelime kullanımına veya içerikten bağımsız olarak ilgili internet sitesindeki meta etiketlerine kadar 200’den fazla faktör dikkate alınmaktadır. Bundan dolayı SEO için birçok kitap var. Bu kitapların hemen hepsi birbirine benzer şeyleri anlatıyor olsa da Google algoritmalarının güncellenmesinden dolayı her zaman en güncel basımları satın almaya dikkat etmeniz sizin yararınıza olacaktır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.