BYD’nin Türkiye’de Kaç Adet Sattığı Açıklandı: Sosyal Medyadaki Linç, Gerçekte Karşılık Bulmadı

Sıradaki içerik:

BYD’nin Türkiye’de Kaç Adet Sattığı Açıklandı: Sosyal Medyadaki Linç, Gerçekte Karşılık Bulmadı

e
sv

Ambulanslar, Polis Arabaları Beyazken İtfaiye Araçları Neden Dünyanın Her Yerinde Kırmızı?

18 okunma — 03 Ocak 2025 14:45

Dünyanın neresine gidersek gidelim, bir itfaiye aracının al olduğunu az çok tahmin edebiliriz. Yıllar, hatta yüzyıllar önce ortaya çıkan bu algı, hâlâ devam ediyor. Seneler önce belki farklı sebeplerden dolayı bu renk tercih edilse de zaman geçtikçe hangi sebeple hiç değiştirilmedi?

al, genellikle “aciliyet” ile özdeşleştirilen bir renk olduğu için bu şekilde bir uygulamaya gidilmiş olsa da gerçek çok daha farklı.

Çünkü bu mantıkla ilerlenmiş olsaydı, ambulansların da al olması gerekirdi. Öyle değil mi?

İtfaiye araçlarının al rengi, birçok faktörün birleşiminden ortaya çıktı.

Yangınla mücadele, tarihin her döneminde var olan bir meslekti. İlk itfaiye araçları, 19. yüzyılın başlarına kadar neredeyse tamamen manuel iş gücüne dayanıyordu. O dönemde itfaiye araçlarının renginin tek bir standardı yoktu. Şehir, kasaba ve doğal ülkeye göre renkler değişiklik gösteriyordu.

İtfaiye teşkilâtları 19. yüzyılda kurulduğunda, araçlar genellikle el yapımı ve ahşap oluyordu. al boya, o dönemler pahalıydı ve prestijli bir renk olarak kabul ediliyordu. Dolayısıyla gönüllü itfaiye teşkilâtları, kendilerini öne çıkarmak için al boyayı tercih etmişti. Farklı renkler daha sonra kullanılsa da al, her dönemin rengine de baskın gelmeyi başardı.

İlk önce al, araçların yüksek görünürlük sağlaması için tercih edilmişti.

Bugün olduğu gibi siren ve yanıp sönen ışıklar gibi modern uyarı sistemlerinin bulunmadığı dönemlerde araçların fark edilebilirliğinin artması gerekiyordu. Bunu da en can alıcı renkle yapmak gerekti. Özellikle “aciliyet” ile özdeşleştirilen al, en uygun renkti.

doğal bu durumun yanında alnın psikolojik etkilerini de es geçmemek gerekiyor. al, doğal olarak dikkat çekici ve uyanıklık hissi yarattığı için aciliyet duygusunu tetikliyor.

al, tarih boyunca tehlikeyi, gücü ve aciliyeti simgeledi.

Bundan yıllar önceye, antik dönemlere gittiğimizde bile alnın bu anlamda kullanıldığını görebiliriz. Ancak al rengin itfaiye için en güvenli renk olup olmadığı konusunda yapılan araştırmalar, bunun pek de doğru olmadığını gösteriyor.

Geceleri, gözlerimiz özellikle al rengi daha zor algılıyor, çünkü karanlıkta gözümüzdeki koniler bu renkleri daha düşük bir hassasiyetle algılıyor. Amerikan Psikoloji Derneği’ne göre, düşük ışık koşullarında yeşil ve sarı gibi renkler; alya göre çok daha görünüyor. Bu da bazı departmanların daha yüksek görünürlük sağlamak için farklı renk tonlarına yönelmesine hangi sebeple olmuştur.

Bazı bölgelerde itfaiye araçlarının rengi, sarı ya da yeşil oluyor.

Özellikle düşük ışık koşullarında daha yüksek görünürlük sağladığı kanıtlanan sarı ve yeşil gibi renkler, artık aldan daha fazla tercih edilmeye başlanmış gibi görünüyor. doğal bu kullanım pek yaygın olmasa da renkler, sisli havalarda da araçların hızlı fark edilmesini sağlıyor.

Amerika, Avustralya ve Kanada’da kullanılan sarı ve yeşil araçların aksine Türkiye’de hâlâ al itfaiye araçları tercih ediliyor.

Kaynaklar: APA, IFSJ, Town of Normal, Britannica

İlginizi çekebilir:

İLGİLİ HABER

İLGİLİ HABER

İLGİLİ HABER

İLGİLİ HABER

İLGİLİ HABER

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.