Otomatik Kararan Şeffaf Araba Güneşliği Tanıtıldı! Yıllardır Hiç Değişmeyen Güneşlikler Sonunda Çağ Atlayabilir

Sıradaki içerik:

Otomatik Kararan Şeffaf Araba Güneşliği Tanıtıldı! Yıllardır Hiç Değişmeyen Güneşlikler Sonunda Çağ Atlayabilir

e
sv

Elon Musk’a Göre Elimizde Yapay Zekâyı Eğitecek Veri Kalmadı: Geliştirilme Süreçleri Tamamen Değişebilir

8 okunma — 09 Ocak 2025 13:00
avatar

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Elon Musk’a göre yapay zekayı eğitecek gerçek dünya verisi çok az kaldı. meşhur miyarder, artık geliştirilme süreçlerinin değişeceğini ve sentetik veri kullanımının artacağını düşünüyor.

Hayal edebileceğiniz her şeyle eğitilen yapay zeka modelleri, gün geçtikçe çok daha iyi hâle geliyordu. Ancak xAI ile bu alanda da öne çıkmaya başlayan Elon Musk tarafından yapılan yeni bir açıklama, yapay zekanın gelişiminde önemli değişiklikler olabileceğini ortaya koydu.

X üzerinden bir canlı yayına katılan dünyanın en zengin insanı, yapay zeka modellerini eğitmede kullanılabilecek gerçek dünya verilerinin çok az kaldığını düşündüğünü söyledi ve çoğu yapay zeka uzmanının son zamanlarda söyledikleriyle aynı fikirde olduğunu gösterdi.

Yapay zeka modellerinin kendi ürettiği “sentetik veriler” geliştirilmelerinde yeni dönem olacak

Musk tarafından yapılan açıklamada, “Artık temelde yapay zeka eğitiminde insan bilgisinin kümülatif toplamını tükettik. Bu da geçtiğimiz sene oldu.” ifadeleri kullanıldı. Eski OpenAI yöneticisi Ilya Sutskever’in söylediklerini tekrarlayarak sektörün şu anda “zirve veri” denen şeye ulaştığını da ekledi.

meşhur milyardere göre bu verilerin azalması, modellerin nasıl geliştirildiğini değiştirecek. Musk, yapay zeka modellerinin kendi ürettiği verilere denen “sentetik veriler” bu araçların geliştirilmesinde yeni dönem olacak. Bu şekilde yapay zeka kendi kendine öğrenme sürecinden geçmeye başlayacak.

Hâlihazırda Microsoft’tan Meta’ya, OpenAI’dan Anthropic’e kadar birçok firma modellerini eğitmek için sentetik verileri kullanıyor. Hatta tahminler, 2024’te eğitimde kullanılan verilerin %60’ının yapay olarak üretildiğini söylüyor. mesele Microsoft’un yeni tanıttığı Phi-4 modeli hem sentetik veriler hem de gerçek dünya verileri kullanılarak geliştirilmiş.

İLGİLİ HABER

Sentetik verilerin çok daha düşük masraflı olduğunu belirtelim. mesele bu yöntemi kullanan Writer adlı bir firma, tamamen yapay kaynaklarla geliştirdiği Palmyra X 004 modeline sadece 700 bin dolar harcamış. Normalde 4,5 milyon dolardan fazla masraf olduğunu düşündüğümüzde arada cidden fark var.

Tabii sentetik veriler hakkında bazı dezavantajlar olduğunu da söylemek gerekiyor. Bu yöntemin, modellerin yaratıcılığını kaybetmesine ve daha fazla ön yargılı olabileceğini söyleyen birçok uzman var.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.